Workshops voor jongeren van de Internationale Schakelklas van Koning Willem 1 College. Locatie: MaakplaatsUden

De aftrap van 'n nieuwe serie workshops voor een zeer diverse en kleurrijke groep jongeren uit Polen, Syrië, Brazilië, Afghanistan, Oekraïne en Indonesïe.

Hoe internationaal wil je het hebben. Maar de taal van maken is universeel. We verstaan elkaar. Soms met vallen en opstaan, met taal, met gebaren. Maar het lukt gewoon.

Bezig zijn met ontwerpen en realiseren van je eigen droomkamer.
Dit gaat over de zoektocht naar geborgenheid, veiligheid en identiteit.
Of je nu komt uit Polen, Syrië, Brazilië, Afghanistan, Oekraïne of Indonesië.
Dat is waaraan ieder mens een sterke behoefte heeft.
Mooi dat we ‘op heel kleine schaal’ een bijdrage mogen leveren.
Al is het maar om die ander even de ruimte te bieden om te kunnen dromen.

22-03-2023
Steeds meer basisscholen hebben een technieklokaal
Zagen, timmeren, maar ook 3D-printen en met robots werken. Op steeds meer basisscholen is er tijd voor dit soort activiteiten. En dat gebeurt steeds vaker in een speciaal lokaal.De afgelopen jaren kiezen steeds meer bassischolen ervoor een technieklokaal te nemen. Ze hopen dat kinderen daardoor enthousiast worden voor techniek.


25-11-2022
Project Dreamrooms 2022-2023 MaakplaatsUden.
Maakworkshops voor ISK leerlingen (14-18 jaar) van Koning Willem 1 College.
Een creatieve en actieve groep is gestart met het ontwerpen, inrichten en maken van hun droomkamer. Met veel enthousiasme zijn we samen onderweg. Leren we van elkaar en met elkaar. Leren we elkaar kennen. De wereld komt samen in MaakplaatsUden. Samen bouwen we aan iets moois. Super toch!

De taal van maken is universeel.
Of je nu komt uit Syrië, Irak, Eritrea of Oekraïne? De taal van maken is universeel. ...en al is communiceren voor sommigen nog lastig. Geen probleem. Maken is verbeelden en communiceren. Maken is samenwerken. Gebaren, potlood, materiaal en techniek doen de rest. We begrijpen elkaar steeds beter. Bedankt dat we dit samen met jullie mogen doen. Een mooi voorbeeld van de verbindende kracht van creativiteit en maken.

De taal van maken is universeel. 'We begrijpen elkaar!'

EINDELIJK! MaakplaatsUden ('t Handelshuys) heeft weer een veilige stap voorwaarts gezet in de coronapandemie. De gehele maand april zijn we 'coronaproof' gastheer voor jongeren van de ISK klassen van De Leijgraaf. Migranten met een rugzak vol herinneringen die niet altijd even leuk zijn. Zo gaan ze een nieuwe toekomst tegemoet. Tijd om energiek en creatief te gaan 'maken met karton' of beter ‘prototypen’ in MaakplaatsUden. Onze gasten genieten er zichtbaar van. Wij ook.
...en al is communiceren voor sommigen nog lastig. Geen probleem. Maken is verbeelden. Maken is samenwerken. Gebaren, potlood en papier doen de rest. We begrijpen elkaar. Het is een feest. Bedankt dat we dit samen met jullie mogen doen. Een mooi voorbeeld van de verbindende kracht van maken.
Als je de nieuwsgierigheid van een kind kunt prikkelen zal het zijn hele leven blijven leren.
MaakplaatsUden wil iedereen de kans geven om te maken en kennis laten maken met techniek, ongeacht de omgeving waarin ze opgroeien, hun achtergrond of hun manier van leren. Dat is de bedoeling. En deze bedoeling ook koppelen aan het waarom. Spelenderwijs bijdragen aan bewustwording over het belang van anders omgaan met grondstoffen, met duurzaam ontwerpen en met de aarde, zoals verwoord in de Global Goals. En van belang voor hun toekomst.
Tijd, ruimte en middelen voor de makers en de wereld van morgen!
Meer informatie:
MaakplaatsUden, t Handelshuys, Udenseweg 2 Uden
www.maakplaatsuden.nl / info@maakplaatsuden.nl
Video 'Connecting the dots'

2021
Nieuwe initiatieven
die elkaar vinden
een duurzame ster vormen
Perspectief
MaakplaatsUden portfolio 2019-2020
UITNODIGING: 31 JANUARI 2020
‘HET BÈTA &- TECHMENTALITY-MODEL, EEN NIEUWE KIJK OP JONGEREN!’ Een inspiratiesessie van MAAKPLAATSUDEN i.s.m. JET-NET & TECHNET

Op VRIJDAG 31 JANUARI organiseren MAAKPLAATSUDEN en JET-NET & TECHNET een workshop ‘BÈTA- & TECHMENTALITY-MODEL’ voor onderwijs en bedrijven met aansluitend een netwerkmeeting. Locatie: ‘t Handelshuys, Udenseweg 2, Uden. 
Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dat weten we dankzij het Bèta- & TechMentality-model. Dit model geeft het onderwijs en bedrijven een nieuwe kijk op jongeren en hoe zij betrokken kunnen worden bij bèta en techniek. Van belang bij een gezamenlijke ambitie om alle jongeren het belang van maken en techniek te laten ontdekken.
Meer info en aanmelden?
Stuur een email met tekst ‘Deelname workshop 31 januari 2020’ en uw contactgegevens naar : info@maakplaatsuden.nl​​​​​​​
Udens Weekblad 20 november 2019
Maak de wereld beter, begin met zelf maken!
De afgelopen weken hebben kinderen van drie basisscholen van ‘t Centrum, ‘t Mulderke, en De Vlieger met het Maakfestival weer kunnen genieten van maken in de MaakplaatsUden in ’t Handelshuys, Udenseweg 2 Uden.
Ze waren actief met de workshop De Kakelende Kartonknippers en De Dolle Demontagefabriek.En daarmee ook ruimte en tijd om te leren over techniek, materialen en gereedschappen en ruimte om groot te werken. De diversiteit van dat wat wordt gemaakt is enorm. En dat hebben ze aan elkaar laten zien. Ook de manier waarop kinderen individueel of gezamenlijk aan de slag gaan varieert en dat is juist de bedoeling. Onderzoekend leren ten voeten uit.
Wil je kinderen enthousiasmeren voor techniek dan dien je ze al bij voorkeur in het basisonderwijs nieuwsgierig te maken en aan te zetten tot onderzoek en maken. Aan de reactie van kinderen te merken lukt dat aardig; ‘leuk, je mag lekker de hele tijd met je handen werken’ en ‘heel vet om al die gereedschappen te mogen gebruiken.’ Voor enthousiaste makers is er de optie voor een Maakclub. 
Iedereen, elk kind, de kans geven om te maken en kennis te laten maken met (nieuwe) techniek, ongeacht de omgeving waarin ze opgroeien, hun achtergrond of hun manier van leren. Dat is de bedoeling. En deze bedoeling ook koppelen aan het waarom. Spelenderwijs bijdragen aan bewustwording over het belang van anders omgaan met grondstoffen, met duurzaam ontwerpen en met de aarde, zoals verwoord in de Global Goals. En van belang voor hun toekomst. Als je de nieuwsgierigheid van een kind kunt prikkelen zal het zijn hele leven blijven leren.
UITNODIGING EINDPRESENTATIE PRESSURE COOKER ONDERZOEK MAAKPLAATSUDEN: ‘BOUWEN AAN EEN DUURZAME MAAKPLAATS IN UDEN, HOE DOE JE DAT?’

MaakplaatsUden presenteert i.s.m. HAN Civil Society Lab en ‘t Handelshuys een pressure cooker onderzoek om antwoorden te vinden op bovenstaande vraag.
In de periode van 8 t/m 10 oktober 2019 gaan 30 studenten van HAN Civil Society Lab aan de slag met vijf onderzoeksvragen afgeleid van bovenstaande hoofdvraag.
De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd op donderdag 10 oktober 2019. Tijdstip: 15.30-17.00 uur. Locatie MaakplaatsUden/‘t Handelshuys, Udenseweg 2 in Uden. U bent daarbij van harte welkom.
We stellen het op prijs als u uw komst via email wilt bevestigen: info@maakplaatsuden.nl Wilt u de pressure cooker in actie zien en voorproeven? Loopt u gerust binnen. Informatie? www.maakplaatsuden.nl
Vrijdag 27 september 2019
‘17 doelen die je deelt’ van Anne-Marie Rakhorst en MaakplaatsUden.
Onlangs heeft Speelleercentrum De Wijde Wereld met de groepen 7/8 een bezoek gebracht aan MaakplaatsUden. De workshop ‘De Kakelende Kartonknippers’ stond op het programma. ’Fantasie komt tot leven!’
Global Goals
Door ‘maken en techniek’ te verbinden aan de Global Goals (World Economic Forum) ontstaan prachtige kansen en dragen we spelenderwijs ook bij aan duurzaamheid. De ’17 doelen die je deelt’ van Annemarie Rakhorst vormen hiervoor een krachtig vertrekpunt. Bij het Maakfestival kunnen de kinderen ideeën omzetten in zelfbedachte creaties. Voor ieder kind is er ruimte. Bij het Maakfestival hebben we tijd, ruimte en middelen voor de makers van morgen!

Zo blijkt uit een reactie van een leerkracht na afloop: 
“Diverse technieken en materialen zijn er door de kinderen toegepast om te te komen tot bijzondere en creatieve bouwwerken. De prettige open ruimte gaf hiertoe aanleiding. Een onvergetelijke ervaring waarin veel geleerd is. De Maakplaats is een mooie aanvulling voor de leerlingen in Uden!” 
Vrijdag 13 september 2019
Afvalmonsters gespot in ’t Handelshuys!

Vrijdag 13 september was het zover. Het Maakfestival, initiatief van MaakplaatsUden is weer begonnen in ’t Handelshuys Uden. Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Palster namen deel aan het Maakfestival en kozen de workshop ‘De Kunstige Afvalmonsters; Troep onder de loep’.
De dag stond in het teken van (zwerf)afval en hoe we dit kunnen verminderen. De kinderen hadden in de twee weken voorafgaand aan de workshop thuis afval ingezameld.Het werd een leerzaam feest en creatief proces voor kinderen en de begeleiders. Of zoals een van de leerlingen van de PABO Veghel het prachtig verwoordde; ‘Plezier, creativiteit, ongedwongen ontdekken, betrokkenheid en samenwerken. Dit zijn de kernwoorden die ik heb teruggezien vandaag, waarbij de kinderen op een ongedwongen manier samen hebben ontdekt en met veel plezier en creativiteit hebben gewerkt. Iedereen was erg betrokken op zijn of haar eigen manier.’ Bijdragen aan bewustwording bij kinderen over het probleem van (zwerf)afval? Hoe doe je dat? Zo dus! 
Voor een aantal geïnteresseerden uit gemeente Uden betrokken bij de afvalproblematiek was het aanleiding om een bezoek te brengen aan het Maakfestival. Het Maakfestival wil verbinden en inspireren en dus loop vooral binnen. Er zijn al vele mooie ontmoetingen tot stand gekomen.
Voor de gemeente Uden biedt het Maakfestival kansen om hun jongste inwoners al vroeg kennis te laten maken met een duurzame leefwereld. Zij zijn immers de makers van morgen! En dat door voornamelijk lokale samenwerking en betrokken inwoners die elkaar kennen. Hoe effectief is dat.
Door ‘maken en techniek’ te verbinden aan de Global Goals (World Economic Forum) ontstaan prachtige kansen en dragen we spelenderwijs bij aan techniekpromotie en duurzaamheid. Over deze ‘grote mensen’ onderwerpen kun je het prima hebben met kinderen van het basisonderwijs, dat heeft het Maakfestival met hun workshops inmiddels ruimschoots bewezen. Tijdens het gezamenlijk opruimen aan het einde van de workshop werd het restafval door de kinderen gescheiden ingezameld. Als vanzelfsprekend Mooi toch!
Het Maakfestival is meer dan een aanbieder van workshops. Verbinden en samenwerken zijn actieve werkwoorden. Zo hebben afgelopen vrijdag, dertien 2de-jaars leerlingen inclusief een docent van Fontys PABO Veghel, deelgenomen aan de begeleiding van het programma. Op deze wijze zoekt de Maakplaats naar verbindingen en kansen om te komen tot samenwerking. De reacties van de studenten waren zeer positief. Ze hebben nu kunnen ervaren dat ‘tijd, ruimte en middelen’ van grote waarde is voor kinderen in het basisonderwijs. Immers hun toekomstige werkveld.
Inmiddels is MaakplaatsUden ook in gesprek met o.a. het Udens College, Sterk Techniekonderwijs, ROC de Leijgraaf, UOV de Kring, Avans en Fontys. Met de regio als klaslokaal ‘outdoor learning’ stimuleren en zo samen bouwen aan een duurzaam makers- en techniekecosysteem in de regio Uden. MaakplaatsUden en het Maakfestival kunnen hierin een prachtige magneetrol vervullen. En waar je samen kunt ontdekken, samen leren en samen ondernemen!
Vrijdag 14 juni 2019
Basisschool Aventurijn nam onlangs deel aan het Maakfestival in Maakplaats Uden in ’t Handelshuys. Ze kozen voor het programma ‘De Kunstige Afvalmonsters, lekker sleutelen en demonteren!’ 

Workshop ’De Kunstige Afvalmonsters’
Met zakken vol zelf verzameld afval kwamen de kinderen van basisschool Aventurijn onlangs naar de MaakplaatsUden om deel te nemen aan het Maakfestival. Het creatief hergebruiken van zwerf- en huishoudelijk afval, dat is de workshop ‘De Kunstige Afvalmonsters’ van het Maakfestival Uden. Bijdragen aan bewustwording en gedragsverandering en zo helpen het probleem van zwerfafval aan te pakken. Jong geleerd is oud gedaan!

De kinderen maakten kennis met uitdagingen wat betreft afval, ze dachten na over allerlei vragen en bedachten creatieve oplossingen. ‘Afval verdwijnt toch gewoon vanzelf?’ Verbazing alom toen werd verteld dat een banaan tenminste een jaar en een kauwgom zelfs 20 jaar nodig heeft om af te breken. Een blikje frisdrank duurt zelf 50 jaar en plastic zal niet verdwijnen, maar wordt afgebroken tot hele kleine stukjes en kan terecht komen in voedsel of de zee. ‘Nee, dat mag niet gebeuren was de eensgezinde reactie. Werk aan de winkel. En welke technieken kunnen we daarbij gebruiken? Er ontstond een mooi gesprek over afval thuis, op school en in de buurt. Na deze interactieve introductie, met ook aandacht voor de Global Goals, kregen de kinderen een uitdagende, creatieve opdracht waar ze met het verzamelde afval aan konden gaan bouwen. 

“Upcyclen? Nooit van gehoord. Wat is dat nu weer?”
Met deze workshop leren kinderen al op vroege leeftijd en spelenderwijs dat afval niet waardeloos is, maar juist waardevol. Je kunt er geweldige nieuwe dingen van maken en zelfs nieuwe grondstoffen van maken. ‘We gebruiken de grondstoffen gewoon nog een keer, dat scheelt geld en is beter voor de natuur.’ De kinderen leren op een positieve en actieve manier dat afval waarde heeft. Ze leren hoe je afval kunt scheiden, hoe recycling in zijn werk gaat en wat je zelf kunt doen om minder afval te produceren, bijvoorbeeld tijdens de lunch op school. Of zoals RENEWI, groot landelijk afvalverwerker het zegt: “Welkom in onze wereld waarin afval niet bestaat! Wij denken anders over afval en zien het als een kans! Wij streven naar minder afval en vervuiling, slimmer (her)gebruik van schaarse grondstoffen en minder CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat.”

"De workshop was heel leuk, omdat we zelf mochten bedenken wat we gingen maken."
Nadat in groepjes een ontwerp was gemaakt werd vervolgens intensief samengewerkt aan het maken van prachtige bouwwerken. Het maken ging niet altijd vanzelf: “Lastig dat niet alles meteen bleef plakken, daar moesten we soms extra over nadenken.” En voor weer een ander ging het eenvoudiger: "Superleuk, want je kon ook dingen uit andere landen maken, zoals de Eiffeltoren en de Toren van Pisa."  Maar het was vooral ook een georganiseerde en indrukwekkende ‘zooi’ afval in de grote ruimte van ’t Handelshuys. Afval wat gaandeweg een nieuwe bestemming en betekenis kreeg. De creativiteit werd geprikkeld en nieuwe technieken werden aangeleerd omdat het zinvol was. En met een beetje fantasie…?

“Van waardeloos naar waardevol. Ik heb mijn wagen volgeladen….”
Het eindresultaat mocht er zijn. Het is steeds weer bijzonder om te zien hoe jonge kinderen al de vaardigheden hebben om hun werkstuk op enthousiaste wijze aan een grote groep te presenteren. Vol trots werden de kunstwerken na afloop, in de al overvolle auto’s, meegenomen naar basisschool Aventurijn om ze aldaar te exposeren als onderdeel van het curriculum. Over de mogelijkheden van dit transport werd door sommige chauffeurs en kinderen nog een stevig ‘debatje’ gevoerd waarbij de kinderen uiteindelijk vol trots, en met een kleine glimlach op het gezicht, én met hun kunstwerk plaatsnamen op de achterbank van de auto. De opmerking van een van de kinderen over de workshop: "Leuk dat het kunstwerk zo groot mocht zijn” vertelde in dit kader genoeg.

Het mailtje van de begeleidende leerkracht van Aventurijn na afloop van de workshop bevestigde ons gevoel over deze prachtige dag: "Nogmaals bedankt voor de superleuke workshop, de kinderen hebben ervan genoten. En alle kinderen zouden het meteen nog een keer willen doen!" Prachtige feedback en energie van en voor de makers van morgen! Mooi toch? Daar doen we het voor.
—————————————————————-
Het Maakfestival; techniek begint met onderzoeken en experimenteren
Het pop-up Maakfestival is een activiteit van Maakplaats Uden. En focust op alle kinderen van het basisonderwijs en dus ook die moeilijker toegang hebben tot innovatieve, educatieve programma’s. Want álle kinderen moeten mee kunnen doen, kennis maken met (nieuwe) techniek, ongeacht de omgeving waarin ze opgroeien, hun achtergrond of hun manier van leren. Het is van belang dat kinderen al in het basisonderwijs in aanraking komen met techniek; daar wordt het zaadje geplant. Laat kinderen experimenteren, onderzoeken en ontdekken. Belangrijke uitgangspunten in de ontwikkeling. Immers als je de nieuwsgierigheid van een kind kunt prikkelen zal het zijn hele leven blijven leren. Het Maakfestival is een initiatief van MaakplaatsUden en kan alleen van de grond komen als bevlogen mensen samen hun schouders er onder zetten. 

Maakplaats Uden; duurzaam maken en ondernemen voor jong en oud
Maakplaats Uden is een maak- en doeplaats voor de makers van morgen. Waar onderzoeken, experimenteren en maken werkwoorden zijn. Maakplaats Uden wil bijdragen aan het versterken van duurzame makerseducatie met een ondernemende makersmentaliteit. Waarin circulair en duurzaam denken en doen voor jong en oud concreet wordt. Samen met gemeente, ondernemers en andere betrokken partijen bouwen aan een betekenisvol en duurzaam ecosysteem. Door krachten te bundelen, samen te leren en verbindingen tot stand te brengen.

Met dank aan de Samenmakers en Inspiratiemakers:
Hendriks voor bouw en industrie • Cyron reclame en belettering • t Handelshuys voor zaken en maken • Repaircafe Uden • Solidariteitswerkplaats Uden • Expert Ben van Dijk Uden • Van Lanen & Van Lanen machinaal timmerbedrijf • De Kopieerwinkel • Udenfonds  • UdeNaarDeToekomst • Samenmakers • Inspiratiemakers

Onderstaand enkele foto's. Meer foto's

Vrijdag 7 juni 2019
Speelleercentrum De Wijde Wereld nam onlangs deel aan het Maakfestival in Maakplaats Uden in ’t Handelshuys. Ze kozen voor het programma ‘De Dolle Demontagefabriek, lekker sleutelen en demonteren!’ 

Workshop ’De Dolle Demontagefabriek’
Vrijdag 7 juni namen de kinderen van speelleercentrum De Wijde Wereld, in het kader van het Maakfestival, deel aan de workshop De Dolle Demontagefabriek in 't Handelshuys, Uden. Onderzoeken van ‘oude’ apparaten en dingen. Lekker sleutelen, demonteren. Wat hoort bij wat? En van de losse onderdelen maak je weer iets nieuws. En ondertussen kennis opdoen over gereedschap, materiaal en hergebruik van grondstoffen in kader van bewustwording rondom duurzaamheid. Samen praten we over het ‘anders maken’ en ’materialen opnieuw gebruiken’. En vooral ook waarom? Een voorzichtige speelse kennismaking met het belang van circulair ontwerpen? Met techniek bijdragen aan duurzaamheid. Prachtige energie met en voor de makers van morgen! Mooi toch?

Techniek begint met onderzoeken en experimenteren
Het pop-up Maakfestival is een activiteit van Maakplaats Uden. En focust op alle kinderen van het basisonderwijs en dus ook die moeilijk toegang hebben tot innovatieve, educatieve programma’s. Want álle kinderen moeten mee kunnen doen, kennis maken met (nieuwe) techniek, ongeacht de omgeving waarin ze opgroeien, hun achtergrond of hun manier van leren. Het is van belang dat kinderen al in het basisonderwijs in aanraking komen met techniek; daar wordt het zaadje geplant. Laat kinderen experimenteren, onderzoeken en ontdekken. Belangrijke uitgangspunten in de ontwikkeling. Immers als je de nieuwsgierigheid van een kind kunt prikkelen zal het zijn hele leven blijven leren.

Samen bouwen aan duurzame makerseducatie
MaakplaatsUden wil bijdragen aan een duurzame inbedding van makerseducatie in Uden en de regio door hiervoor tijd, ruimte en middelen te bieden. Het Maakfestival is een initiatief van MaakplaatsUden en kan alleen van de grond komen als bevlogen mensen samen hun schouders er onder zetten. Directeur Jos van Zutphen van speelleercentrum De Wijde Wereld: “Het Maakfestival is een aanwinst voor Uden! Ik vond de workshop geweldig maar belangrijker, de kinderen willen dit nog veel vaker gaan doen! Fijn dat kinderen de tijd en vooral de ruimte hebben om heerlijk hun gang te gaan en dan zie je betrokken koppies die vol overgave van alles aan het ontdekken zijn!" Volgens de begeleidende leerkracht van De Wijde Wereld: "De betrokkenheid was erg hoog van de kinderen. De voorzieningen waren goed geregeld en er was een fijne benadering naar de kinderen toe. Kinderen werden serieus genomen door de fijne medewerkers! Wij hebben een inspirerende ochtend gehad, waar nog lang over nagepraat is door de kinderen!"

Tijd, ruimte en middelen voor de makers van morgen
Echter de belangrijkste ambassadeurs zijn de kinderen zelf. Zij zijn de makers van de toekomst. Daarin investeren is een krachtige, duurzame investering in de toekomst! Ze beleefden een dag vol onderzoeken en experimenteren. Kort samengevat in onderstaande uitspraken en reacties op hun deelname aan de workshop De Dolle Demontagefabriek;
"Ik dacht eerst "dit gaat mij nooit lukken", maar toen we bezig waren zijn we heel ver gekomen." • "Ik vond het leuk, het was leerzaam en ik kon ontdekken." • "Ik vond het leuk, omdat je de apparaten een keer van binnen kon zien." • "Ik wist niet dat er zoveel onderdelen in een keyboard zaten!" • "Ik vond de spullen die in de stofzuiger zaten interessant." • "Ik vond het interessant om met het gereedschap aan de slag te gaan." • "Ik heb geleerd dat er heeeeeel veeeeel in een laptop zit." • "Ik dacht eerst "het zijn allemaal oude mensen", maar vond het super leuk omdat de vrijwilligers zo veel wisten!"

Met dank aan:
Hendriks voor bouw en industrie • Cyron reclame en belettering • t Handelshuys voor zaken en maken • Repaircafe Uden • Solidariteitswerkplaats Uden • Expert Ben van Dijk Uden • Van Lanen & Van Lanen machinaal timmerbedrijf • De Kopieerwinkel • Udenfonds  • UdeNaarDeToekomst • Samenmakers • Inspiratiemakers

Onderstaand enkele foto's. Meer foto's
Vrijdag 17 mei 2019
Basisschool Het Speleon nam onlangs deel aan het Maakfestival in Maakplaats Uden. Ze kozen voor het programma ‘De Kakelende Kartonknippers’, fantasie komt tot leven! 
Met afvalkarton als grondstof werden de mooiste bouwwerken gemaakt. Stukken karton werden omgetoverd tot een voetbalstadion, een kerk, festivaldecor, DJ set, feestverlichting, kasteel, kippenhok en nog veel meer.

Afval is waarde
Alles wat je weg doet, heeft waarde. Misschien niet meer voor jou als gebruiker, maar wel voor een ander. Daar zijn steeds meer kinderen zich van bewust. Vandaag de dag worden kinderen door veel speelgoed en apparaten sterk gestuurd in wat ze met een materiaal moeten doen. Door ze tijdens de workshop zelf creaties te laten bouwen van hun eigen afval, ontdekken ze de waarde van het maken en met een product/creatie als resultaat.

Het was een feestje
In de workshops van het Maakfestival kunnen de kinderen ideeën omzetten in zelfbedachte creaties. Ze ontdekken zo steeds meer mogelijkheden van hun eigen talent! Met als resultaat; fantasievolle bouwwerken, van ontroerend klein en subtiel tot supergroot en imposant.  De gehele ruimte van Maakplaats Uden was bouwplaats en lag bezaaid met karton. Kennismaken met gereedschappen. Schroeven, zagen, snijden, rillen en vouwen… het hoort er allemaal bij. De 'grote fietsendozen van fietsspeciaalzaak Mart en Wilma Verstegen’ waren daarbij erg populair. Het was een feestje! Bij het Maakfestival mag dat. Daar hebben we tijd, ruimte en middelen voor de makers van morgen! 

Waardevolle aanvulling
De begeleidende leerkracht van het Speleon ziet zelf nog veel meer mogelijkheden voor de Maakplaats Uden: “Denk daarbij aan uitleenbalie voor gereedschappen en materialen om technieklessen op school mee vorm te kunnen geven. Maar ook zeker als de ideale hybride aanvulling op het bestaande Udense onderwijsaanbod waar grotere en andere werken kunnen worden gemaakt, er bijgedragen wordt aan bewustwording rondom duurzaamheid en tevens andere gereedschappen en innovatieve technieken kunnen worden aangeboden. Dat alles kunnen we op school moeilijk aanbieden.”

Met dank aan:
Hendriks voor bouw en industrie • Cyron reclame en belettering • t Handelshuys voor zaken en maken • Repaircafe Uden • Solidariteitswerkplaats Uden • Expert Ben van Dijk Uden • Van Lanen & Van Lanen machinaal timmerbedrijf • fietsspeciaalzaak Mart en Wilma Verstegen • 
  
Onderstaand enkele foto's. Meer foto's
Udens Weekblad mei 2019
Hendriks voor bouw en industrie overhandigt drie overdadig gevulde gereedschapskisten aan Maakplaats Uden.
Hendriks voor bouw en industrie schenkt drie overdadig gevulde gereedschapskisten voor de makers van morgen! Dhr. Arjan Hoevenaars: "Hendriks voor bouw en industrie vindt het ontzettend belangrijk dat de jeugd zich interesseert voor techniek en het ‘werken met de handen’. Wij dragen daarom graag ons steentje bij aan het Maakfestival door middel van het verstrekken van gereedschappen.” Maakplaats Uden is bijzonder blij met deze gulle bijdrage. Cyron, reclame & ontwerp heeft geheel belangeloos de stickers voor de belettering van de gereedschapskisten verzorgd. Krachten bundelen. Ja het kan. Mooi voorbeeld van samenwerken en samen doen. Voor de makers van morgen!


‘Dhr. Arjan Hoevenaars overhandigt namens Hendriks voor bouw en industrie, drie overdadig gevulde gereedschapskisten aan Peter Kuijpers, één van de initiatiefnemers van Maakplaats Uden en het Maakfestival’. 
Vrijdag 24 mei 2019
Maakfestival BS De Vlieger in 't Handelshuys
Maakplaats Uden Vrijdag 24 mei namen de kinderen BS De Vlieger, in het kader van het Maakfestival, deel aan de workshop De Dolle Demontagefabriek in 't Handelshuys, Uden.
Onderzoeken van ‘oude’ apparaten en dingen. Lekker sleutelen, demonteren. Wat hoort bij wat? En van de losse onderdelen maak je weer iets nieuws. En ondertussen kennis opdoen over gereedschap, materiaal en hergebruik van grondstoffen in kader van bewustwording rondom duurzaamheid. Mooi toch? 
Volgens de begeleidende leerkracht van BS De Vlieger; 'Een prima initiatief en een verrijking voor het Udense onderwijs en verdient meer uitbreiding.'

Als afsluiting van de dag werd 'de brug van Leonardo Da Vinci' nagebouwd. Altijd weer een spannend moment en een wonder van techniek. Zeker ook op dit gebied was de Homo Universalis Leonardo zijn tijd ver vooruit! 
Met dank aan:
Hendriks voor bouw en industrie • Cyron reclame en belettering • t Handelshuys voor zaken en maken • Repaircafe Uden • Solidariteitswerkplaats Uden • Expert Ben van Dijk Uden • Van Lanen&Van Lanen timmerbedrijf 
  
Onderstaand enkele foto's. Meer foto's
18 mei 2019: Open Dag 't Handelshuys en Maakplaats Uden druk bezocht!
Drukbezochte Open Dag van 't Handelshuys Uden. Veel positieve reacties op de activiteiten van MaakplaatsUden en het Maakfestival! Zo'n maakplaats is precies wat we nodig hebben, was een veel gehoorde reactie...
De grote interesse en het enthousiasme tijdens de Open Dag van 't Handelshuys, voor zaken & maken en Maakplaats Uden, voor makers van morgen toont aan hoe door samenwerken, durven, ondernemen en elkaar inspireren iets moois tot stand kan worden gebracht. Een energieke en duurzame hotspot voor de ondernemende makers van Uden. Een aanwinst voor Uden. MaakplaatsUden wil daaraan graag bijdragen!

En ja, in samenwerking met diverse bezoekers is het gelukt het 500 jaar oude brugontwerp van Leonardo Da Vinci te bouwen en te gebruiken. Hoe mooi is dat!
De brug van Leonardo Da Vinci
Tijdens de Open Dag van zaterdag 18 mei gaan we samen bouwen aan een brug naar de toekomst met als grote inspirator Leonardo Da Vinci. Lessen uit het verleden verbinden met de toekomst!

Zaterdag 18 mei: Open Dag 't Handelshuys | Maakfestival
Op zaterdag 18 mei is de Open Dag van 't Handelshuys "voor maken & zaken"​ in Uden. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met Maakplaats Uden en het Maakfestival. Tijd, ruimte en middelen voor makers van morgen. 
Een maakplaats voor makers van morgen. Waar onderzoeken, experimenteren en maken werkwoorden zijn. Waarin duurzaam denken en doen voor jong en oud concreet wordt. Krachten bundelen, verbinden, samenwerken en samen leren. Makerseducatie met een ondernemende makersmentaliteit. Doet u mee?

Vrijdag 23 april 2019
Maakfestival BS De Palster Uden
Het maakfestival is van start. Met veel enthousiasme en succes.

Media:
'Kinderen Palster bouwen prachtige bamboekunstwerken'
Udens Weekblad/Kliknieuws:

Onderstaand enkele foto's. Meer foto's

Donderdag 11 april: CIRCO WORKSHOP: CIRCULAIR DESIGN
Circulair Design: circulaire businessmodellen ontwerpen in een duurzame economie. Hoe doe je dat? Waarde behouden en toevoegen. Samen leren en samen werken. Aan de slag! CIRCONL workshop circulair ontwerpen in 't Handelshuys in Uden. Aangeboden door 't Handelshuys, voor zaken en maken en Maakplaats Uden, voor makers van morgen.

Naar boven